piojos_en_ninos_250

 

piojos_en_ninos_250

 

Com saber si el teu fill o la teva filla té polls

Si el teu fill o la teva filla es queixa de picors i/o es grata amb insistència, és possible que tengui polls. Revisa el cabell i cerca les llémenes (es dsitingeixen de la caspa per la seva brillantor anacarada i perquè no es desprenen amb facilitat), sobretot darrera de les orelles i el clotell. Un brot en el col·legi no significa que tot l’alumnat n’estigui infestat. Pentina amb llemenera i usa pediculicida només si és necessari.

 

Pentinat amb llemenera

La llemenera (pinta de pues molt juntes) s’utilitza pentinant el cabell humit durant 15 minuts, com a mínim, separant-lo per flocs i es neteja la llemenera en cada passada.

 

Tractament

Inicia el tractament només si descobreixes polls o llémenes. Mai no utilitzis productes pediculicides “per prevenir-ne” l’aparició. En nins i nines majors de 2 anys elegeix una loció o crema que contengui PERMETRINA  a l’1%. No utilitzis esprais ni xampús, ni mesclis pediculicides.

Com aplicar la loció: Aplicar sobre el cabell sec (insisteix en el clotell i darrera de les orelles). Evita el contacte amb la pell, els ulls i les mucoses. Deixa actuar entre 10-30 minuts. No s’ha de cobrir el cabell amb tovalloles. Perquè el producte no entri en contacte amb la cara es pot usar una gorra de plàstic.

Com aplicar la crema: Renta el cabell amb xampú normal (sense pediculicida), sense condicionador i eixuga amb una tovallola l’excés d’humitat. Aplica la crema sobre el cabell humit. Deixa actuar 10-30 minuts sense cobrir el cabell amb tovalloles.

A continuació, tant si has usat crema com loció:

 • Renta amb el xampú habitual.
 • Retira els polls i les llémenes amb la mà o amb la llemenera, mentre el cabell està humit.
 • Deixa eixugar a l’aire, sense utilitzar assecador.
 • Revisa diàriament el cap pentinant amb la llemenera, amb el cabell humit i eliminant manualment llémenes i/o polls.
 • Repeteix el tractament amb el mateix producte 7-10 dies més tard.
 • Continua pentinant amb llemenera i retira les llémenes fins assegurar-te que no en queda cap, durant dues setmanes més, com a mínim.

Si el problema continua després d’aplicar el tractament correctament, consulta el teu equip de pediatria.

En els menors de dos anys no es recomana que s’utilizi cap pediculicida. Com a tractament s’han d’eliminar els polls i les llémenes amb la mà. Mai no apliquis pediculicides a bebès menors de 6 mesos.

 

Recomanacions addicionals

 • Renta la roba (també roba de la casa: tovalloles, llençols, coixins, etc.) a 55ºC. Si no pots, deixa-la en bosses de plàstic tancades durant 2 setmanes. Després planxa-la, especialment les costures.
 • No comparteixis raspalls ni pintes. Submergeix-los en aigua bullent durant 10 minuts.
 • No està demostrat que aclarir el cabell amb vinagre tengui efecte i mai no s’ha d’utilizar quan s’aplica el producte pediculicida.

Els productes pediculicides no s’han d’usar de manera continuada, ni amb finalitats preventives, ja que pot ser perjudicial. Tampoc no s’ha d’utilitzar simultàniament productes pediculicides diferents.


Acomiada’t dels polls

Els polls viuen en el cabell de les persones, sobretot escolars, de qualsevol classe social i raça.

 • No salten ni volen ni neden. Són allargats, d’1 a 4 mm i de color gris, marró o blanc.
 • Són paràsits humans. Els animals no tenen ni transmeten polls.
 • Posen els seus ous (llémenes) aferrats al pèl, a prop de l’arrel (7 a 10 per dia). Les llémenes situades a més d’1cm estan buides.
 • Creixen i es multipliquen molt ràpidament, i passen amb molta facilitat d’una persona a una altra en posar-se en contacte els seus caps o per intercanvi de pintes, agulles de monyo, gorres, cascs, etc.

La infestació per polls no suposa mals hàbits higiènics (prefereixen el pèl net i llis). Tampoc no representa un risc per a la salut.

La presència de polls en els nostres fills i les nostres filles no és motiu de vergonya i ocultació. Al contrari, s’ha d’informar ràpidament al col·legi per solucionar el problema, el més aviat possible. Per acomiadar-se dels polls és necessària la col·laboració de tots.